Dieta wysokobiałkowa

Dieta wysokobiałkowa jest dietą, która dostarcza naszemu organizmowi dużych ilości białka. Dieta ta jest polecana nie tylko sportowcom, którzy pracują nad wyglądem mięśni, ale również poleca się dietę wysokobiałkową osobom, które pragną zmniejszyć tkankę tłuszczową w organizmie a ponadto walczą z takimi dolegliwościami jak: otyłość, cukrzyca, niewydolność krążenia, nadczynność tarczycy czy choroby związane z długotrwałą gorączką.

Dieta wysokobiałkowa jest uboga w takie składniki jak węglowodany i tłuszcze a zatem mimo tego, że jest materiałem budulcowym to nie powoduje tycia.
Dieta wysokobiałkowa powoduje spadek masy ciała, ponieważ podczas jej stosowania uwalniany zostaje hormon wzrostu, który odpowiedzialny jest za wzmożenie spalania tkanki tłuszczowej.
Potrawy mięsne, które będziemy przygotowywać w trakcie stosowania tej diety należy gotować w wodzie, na parze, dusić lub piec bez tłuszczu w folii aluminiowej – całkowicie pomijając smażenie takich potraw.

Produkty wysokobiałkowe to:
- chudy twaróg,
- mleko,
- jajka,
- mięso (indyk, kurczak, wołowina, cielęcina),
- ryby (tuńczyk, makrela, łosoś),
- rośliny (soja, soczewica).

Dieta wysokobiałkowa składa się z 4 etapów. Każdy z tych etapów zawiera składniki, które należy spożywać, aby osiągnąć zamierzony cel. Nie tylko te składniki pomagają schudnąć, ale również pozwalają przyzwyczaić organizm do nowego, zdrowego sposobu odżywiania.
Etap I – faza ataku
Faza trwa 5 dni w czasie, której należy jeść: chude mięso ( m.in. cielęcinę, wołowinę, drób). Można także spożywać chudą szynkę, owoce morza, ryby oraz jajka.
Etap II – faza naprzemienna
Urozmaicamy etap I wprowadzając do niego warzywa (pomidory, ogórki, paprykę, szpinak, szparagi i inne). Podczas tej fazy posiłki spożywamy na przemian. Jednego dnia jemy posiłki wzbogacone warzywami a następnego ubogie w warzywa.
Etap III – faza utrwalania zdobytej wagi
W trakcie tej fazy dążymy do stabilizacji otrzymanej wagi oraz do uniknięcia efektu jo-jo. Długość trwania tej fazy zależy od ilości straconej wagi gdyż na 1 stracony kilogram przypada 10 dni utrwalania wagi. W czasie utrwalania należy raz w tygodniu stosować zalecenia z etapu I a dodatkowo wzbogacić dietę w żółty ser i owoce ( wyłączając z menu banany, czereśnie, winogrona).
Etap IV – faza definitywnego ustabilizowania wagi
Ostatnia faza polega na powróceniu do dawnych nawyków żywieniowych, które były stosowane przed rozpoczęciem diety wysokobiałkowej. Cały etap powinien trwać około 6 tygodni.

Jeżeli wszystkie te etapy zostaną przeprowadzone sumiennie, efekt odchudzania będzie zadowalający. Dieta wysokobiałkowa gwarantuje sukces i wymarzona figurę.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>