Budowa paznokcia

Paznokieć, jest wytworem nabłonkowym w postaci elastycznej blaszki zrogowaciałej, ochraniającej część grzbietową powierzchni paliczków dalszych ręki i stopy. Paznokcie są przezroczyste zazwyczaj o bladoróżowej barwie, którą zawdzięczają znajdującej się pod spodem siatce naczyń włosowatych. W skład paznokci wchodzi keratyna dzięki której paznokcie są twarde i mocne. Ponadto paznokcie pełnią kilka istotnych funkcje, a mianowicie podtrzymują tkanki palców rąk i nóg, chronią czubki palców przed uszkodzeniem, pomagają w podnoszeniu małych przedmiotów, chwytaniu, drapaniu czy szczypaniu.

Płytka paznokciowa.

Płytka paznokciowa to twarda blaszka zbudowana w szczególności z keratyny. Podzielona jest na dwie warstwy (górną i dolną). Górna powierzchnia płytki paznokciowej jest gładka, natomiast dolna ma równoległe listewki, które odpowiadają listewkom macierzy paznokcia. U każdego człowieka są one różne i mogą służyć do ustalania tożsamości.

Łożysko.

Łożysko paznokcia jest to tkanka, która wyściela powierzchnię tuż pod płytką paznokcia, czyli ogólnie rozumując, jest miejscem najsilniejszego przyczepu do całego „aparatu” paznokcia. Ponadto łożysko odgrywa bardzo istotną funkcję, bo to właśnie dzięki niemu płytka łączy się ze skórą i pobiera wszystkie niezbędne substancje odżywcze. Łożysko jest bardzo dobrze unaczynione oraz ukrwione przez dwie tętnice, dlatego zdrowe paznokcie mają zabarwienie lekko zaróżowione.

Obłączek.

Obłączek znany również pod nazwą lanula, znajduje się pomiędzy martwą częścią paznokcia (płytką), a macierzą, która stanowi żywą częścią paznokcia. Niektórzy twierdzą, że białe zabarwienie obłączka wynika z braku witamin, ale prawdziwym powodem jest słabe przyleganie płytki paznokcia do macierzy.

Skóra paznokcia.

Skóra paznokcia stanowi zgrubienie tuż przy nasadzie paznokcia.

Macierz.

Macierz zwana również korzeniem stanowi bardzo istotną część budowy paznokcia. Zbudowana jest z komórek macierzystych tj. onychokeratynocytów, komórek Langerhansa, komórek Merkla oraz melanocytów. Macierz podzielona jest na trzy części: grzbietową (odpowiada za tworzenie błonki paznokcia, części komórek wałów paznokcia i skórki), a także część brzuszną (bliższą i dalszą). Niezbędna jest ostrożność przy wycinaniu lub odpychaniu skórek, ponieważ zbyt mocny nacisk na macierz może spowodować trwałe uszkodzenia paznokcia.

Wały paznokcia.

Wały paznokcia, czyli wał boczny i wał tylny to określenie odnoszące się do skóry okalającej płytkę paznokcia. Wały paznokcia stanowią również warstwę skóry utrzymującą paznokieć we właściwym położeniu oraz pokrywającą brzeg zakryty paznokcia ze wszystkich stron, wykluczając wolny brzeg na koniuszku palca.

Brzeg wolny.

Brzeg wolny paznokcia to po prostu fragment paznokcia, który wychodzi poza opuszek palca.

Obrąbek naskórkowy.

Obrąbek naskórkowy to obwódka cieniutkiej tkanki porastająca paznokieć i osłaniająca jego nasadę. Stanowi istotną część paznokcia ponieważ ochrania delikatną tkankę macierzy, a także komórki tkanki znajdujące się pod płytką paznokcia gdzie formuje się warstwa zrogowaciała. Jej rolą jest ochrona przed bakteriami, zanieczyszczeniem oraz mikroorganizmami, które mogą naruszyć macierz oraz łożysko paznokcia. W momencie uszkodzenia obrąbka naskórkowego przestrzeń pod wałem paznokcia przestaje być szczelna co powoduje otwarcie dostępu dla wilgoci, stwarzając idealne warunki dla rozwoju bakterii i powstawanie nieprzyjemnych infekcji.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Anatomia – kończyny. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>