Mleko kokosowe – powstawanie, właściwości, zastosowanie

Z kokosa wytwarza się rozmaite produkty. Wśród nich można wymienić m.in. mleko kokosowe. Przede wszystkim składa się ono z krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które wpływają na różnorodne walory zdrowotne.

Powstawanie

Mleko kokosowe jest otrzymywane w procesie ręcznej lub mechanicznej ekstrakcji z podzielonego na niewielkie fragmenty miąższu kokosowego. Ten proces zachodzi z wykorzystaniem wody lub bez. Zawartość tłuszczu oraz konsystencja mleka w dużej mierze zależą od ilości wody wykorzystanej w ekstrakcji. Mleko otrzymane z kokosa to emulsja, która nie ulega rozwarstwieniu, a wynika to z obecności naturalnych emulgatorów: kefaliny, fosfolipidów oraz lecytyny. Produkt otrzymany w procesie jednoetapowej ekstrakcji bez dodatku wody jest określany jako „kakang gata”. W jego składzie znajduje się 38% tłuszczu oraz 52% wody.

Właściwości

Mleko kokosowe charakteryzuje się licznymi właściwościami zdrowotnymi. Niektóre z nich zostały potwierdzone dzięki przeprowadzeniu odpowiednich badań naukowych, a część z nich należy ostatecznie zweryfikować za pomocą niezbędnych testów.

Pozytywnie wpływa na utrzymanie prawidłowej masy ciała

Zawarte w tym mleku krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe sprawiają, że:

  • apetyt ulega zmniejszeniu, przez co następuje redukcja spożywanych kalorii,
  • spalanie tłuszczu jest szybsze,
  • następuje chwilowe zwiększenie wykorzystywania energii przez organizm.

Korzystnie działa na układ krwionośny

Obecność kwasu laurynowego przyczynia się do:

  • obniżenia poziomu niekorzystnego cholesterolu LDL,
  • zwiększenia się ilości pozytywnego cholesterolu HDL,
  • spadku poziomu trójglicerydów.

Ogranicza stan zapalny

Przyczynia się ono do ograniczenia przewlekłego stanu zapalnego występującego w chorobach autoimmunologicznych oraz reumatycznych. Ta właściwość wynika z obecności krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.

Leczy wrzody

Mleko z kokosa cechuje się działaniem ochronnym w przypadku osób, które cierpią na owrzodzenia błony śluzowej układu pokarmowego. Ponadto zmniejsza ono u tych osób dolegliwości bólowe.

Działa przeciwwirusowo i antybakteryjnie

Cechuje się ono działaniem przeciwwirusowym i antybakteryjnym, dzięki zawartości kwasu laurynowego i innych krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu spożywanie mleka kokosowego przyczynia się do obniżenia ryzyka infekcji.

Zastosowanie

Mleko kokosowe jest stosowane jako m.in.:

  • zagęszczacz sosów i zup,
  • substancja łagodząca smak pikantnych potraw,
  • substytut mleka krowiego dla wegan oraz osób uczulonych bądź nietolerujących laktozy z mleka krowiego,
  • baza do lodów,
  • dodatek do owsianki, kawy, koktajli czy deserów,
  • zamiennik krowiego mleka w naleśnikach i wypiekach,
  • kosmetyk przeznaczony do pielęgnacji skóry oraz włosów.