Mleko kokosowe – powstawanie, właściwości, zastosowanie
Z kokosa wytwarza się rozmaite produkty. Wśród nich można wymienić m.in. mleko kokosowe. Przede wszystkim składa się ono z krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które wpływają na różnorodne walory zdrowotne.
Powstawanie
Mleko kokosowe jest otrzymywane w procesie ręcznej lub mechanicznej ekstrakcji z podzielonego na niewielkie fragmenty miąższu kokosowego. Ten proces zachodzi z wykorzystaniem wody lub bez. Zawartość tłuszczu oraz konsystencja mleka w dużej mierze zależą od ilości wody wykorzystanej w ekstrakcji. Mleko otrzymane z kokosa to emulsja, która nie ulega rozwarstwieniu, a wynika to z obecności naturalnych emulgatorów: kefaliny, fosfolipidów oraz lecytyny. Produkt otrzymany w procesie jednoetapowej ekstrakcji bez dodatku wody jest określany jako „kakang gata”. W jego składzie znajduje się 38% tłuszczu oraz 52% wody.
Właściwości
Mleko kokosowe charakteryzuje się licznymi właściwościami zdrowotnymi. Niektóre z nich zostały potwierdzone dzięki przeprowadzeniu odpowiednich badań naukowych, a część z nich należy ostatecznie zweryfikować za pomocą niezbędnych testów.
Pozytywnie wpływa na utrzymanie prawidłowej masy ciała
Zawarte w tym mleku krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe sprawiają, że:
- apetyt ulega zmniejszeniu, przez co następuje redukcja spożywanych kalorii,
- spalanie tłuszczu jest szybsze,
- następuje chwilowe zwiększenie wykorzystywania energii przez organizm.
Korzystnie działa na układ krwionośny
Obecność kwasu laurynowego przyczynia się do:
- obniżenia poziomu niekorzystnego cholesterolu LDL,
- zwiększenia się ilości pozytywnego cholesterolu HDL,
- spadku poziomu trójglicerydów.
Ogranicza stan zapalny
Przyczynia się ono do ograniczenia przewlekłego stanu zapalnego występującego w chorobach autoimmunologicznych oraz reumatycznych. Ta właściwość wynika z obecności krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.
Leczy wrzody
Mleko z kokosa cechuje się działaniem ochronnym w przypadku osób, które cierpią na owrzodzenia błony śluzowej układu pokarmowego. Ponadto zmniejsza ono u tych osób dolegliwości bólowe.
Działa przeciwwirusowo i antybakteryjnie
Cechuje się ono działaniem przeciwwirusowym i antybakteryjnym, dzięki zawartości kwasu laurynowego i innych krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu spożywanie mleka kokosowego przyczynia się do obniżenia ryzyka infekcji.
Zastosowanie
Mleko kokosowe jest stosowane jako m.in.:
- zagęszczacz sosów i zup,
- substancja łagodząca smak pikantnych potraw,
- substytut mleka krowiego dla wegan oraz osób uczulonych bądź nietolerujących laktozy z mleka krowiego,
- baza do lodów,
- dodatek do owsianki, kawy, koktajli czy deserów,
- zamiennik krowiego mleka w naleśnikach i wypiekach,
- kosmetyk przeznaczony do pielęgnacji skóry oraz włosów.