Przepisy na płatki owsiane

Płatki owsiane to niezwykle zdrowy produkt, kojarzony przede wszystkim jako podstawowy składnik śniadania typu owsianka. Tymczasem możliwości na wykorzystanie płatków owsianych jest naprawdę wiele. W ten sposób można urozmaicić dietę, nie tracąc przez wykluczenie tych płatków.

Klasyczna owsianka

Na początku dobrze jest sobie uświadomić, że owsianka nie musi być nudna! Połączenie płatków z mlekiem się już przejadło? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść owsiankę z jogurtem, sokiem czy z samymi dodatkami. Kluczem do urozmaicenia tego dania są właśnie wszelkie produkty, które wzbogacą klasyczne połączenie płatków z mlekiem. Będą to przede wszystkim:

  • owoce – wszystkie dostępne w danym sezonie
  • ziarna – sezam, słonecznik, siemię lniane, kakaowiec
  • orzechy – migdały, włoskie, ziemne, piniowe, itd.
  • bakalie – daktyle, morele, śliwki, rodzynki…

 

Co jeszcze z płatków owsianych

Płatki owsiane z powodzeniem mogą być dodatkiem do innych przepisów, bądź też stanowić ich podstawę. Oto kilka kreatywnych pomysłów na płatki owsiane.

Dodatek do pieczywa

Piekąc własne chleby czy bułki, warto je wzbogacić dodatkowymi składnikami. Płatki owsiane doskonale nadają się jako posypka pieczywa, dodatkowo uatrakcyjniając wygląd domowego chleba czy innych wypieków.

Ciastka owsiane

Pyszna i zdrowa przekąska, na jej przyrządzenie wystarczy niecała godzina. Płatki owsiane mieszamy z jajkiem, jogurtem lub mlekiem, odrobiną substancji słodzących i innych dodatków. Mogą to być rodzynki, wiórki, drobno pokrojone owoce, kakao lub cokolwiek innego. Następnie formuje się z nich ciasteczka i piecze około 30 minut w temperaturze 160 stopni.

Pizza na owsianym spodzie

Kto powiedział, ze fast food nie może być zdrowy? Wystarczy zamiast zwykłej białej mąki, do stworzenia ciasta użyć płatków owsianych. W zależności od preferencji, spód pizzy może powstać w wyniku wymieszania płatków owsianych z mąką lub też z samych płatków (z dodatkiem jajka czy jogurtu). Na ciasto kładziemy ulubione dodatki, wsadzamy do pieca i gotowe.  Uwaga! Pizza z płatków owsianych może być także z łatwością przygotowywana na patelni – wystarczy przykryć całość pokrywką i poczekać, aż ciasto będzie gotowe, a składniki ciepłe.

Mąka owsiana

Oryginalne mąki zwykle kosztują sporo. Dlaczego więc nie przygotować ich samodzielnie? Aby zrobić mąkę owsianą, wystarczy zmielić płatki, na przykład za pomocą młynka. W ten sposób otrzymaną mąkę można stosować dowolnie, a więc jako dodatek do wypieków, zagęszczacz potraw czy też podstawowy składnik dla panierek. Mąka owsiana będzie zdrowszym zamiennikiem mąki pszennej, która nie zawiera zbyt wielu wartościowych składników.