Jagody acai – właściwości

Jagody acai zawierają dużo witamin i składników mineralnych, a także sporo przeciwutleniaczy, które mogą skutecznie opóźnić proces starzenia i zahamować rozwój komórek nowotworowych. Ciekawym faktem jest to, że jagody acai zawierają więcej antyoksydantów niż czerwone winogrona, które powszechnie uchodzą za najlepsze źródło antyoksydantów.

Jagody acai pozyskuje się z drzewa palmowego, które rożnie w Ameryce Południowej. Ich właściwości, które są korzystne dla zdrowia, zostały odkryte w XIX wieku przez plemiona amazońskie. Do dziś w tych rejonach stosuje się je przeciwko biegunce (zwłaszcza na tle pasożytniczym), krwotokom i przy leczeniu wrzodów.

Jagody acai – wartości odżywcze

Jagody acai stały się znane na całym świecie dzięki temu, jaki mają skład. Nazywane są „bombami witaminowymi”, ponieważ zawierają witaminę A, C, E, a także witaminy z grupy B. Są również bogate w minerały – magnez, wapń, fosfor, potas, cynk, miedź oraz białko, aminokwasy oraz kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.

Dobrze wiedzieć, że owoce te nie są niskokaloryczne. W 100 g mają około 80 kcal.

Zawartość składników odżywczych w 100 g acai:

  • białko – 13 g
  • tłuszcze – 48 g
  • błonnik – 16,9 g
  • niacyna – 0,4 mg
  • witamina C – 9 g
  • witamina B1 – 0,36 mg
  • cynk – 7 mg
  • żelazo – 1,5 mg

Jagody acai – właściwości

Ciemny kolor tych jagód jest zasługą polifenoli, które znajdują się w nich w dużej ilości, a mają pozytywny wpływ na prawidłową pracę układu krążenia. Przede wszystkim ułatwiają przepływ krwi, dzięki czemu zmniejszają ryzyko powstawania zatorów, choroby wieńcowej oraz miażdżycy.

Sok z acai chroni nasze naczynia krwionośne, a także reguluje ciśnienie krwi, a kwasy tłuszczowe, które są zawarte w tych jagodach, przyczyniają się do redukcji złego cholesterolu oraz podwyższają poziom dobrego cholesterolu we krwi.

Uważa się, że jagody acai pomagają w utrzymaniu młodości przez długi czas – jest to zasługa dużej ilości przeciwutleniaczy zawartych w tych owocach. Antyoksydanty te neutralizują wolne rodniki, które są odpowiedzialne za procesy starzenia. Wolne rodniki wywołują też szereg różnych chorób, między innymi nowotwory, więc włączenie do diety jagód acai i regularne ich spożywanie może być sposobem na profilaktykę tych chorób.

Inne działanie jagód acai

Owoce te działają niczym naturalne suplementy – dodają energii, pobudzają i wzmacniają organizm. Owoce te redukują zmęczenie oraz ułatwiają regenerację, na przykład po dużym wysiłku fizycznym. Witaminy, minerały i substancje aktywne zawarte w tych owocach dodatkowo chronią nasz układ odpornościowy przed infekcjami.