Popularne
Zdroow serwis Serwis o zdrowiu i nie tylko

Wszystko, co musisz wiedzieć o serwatce

Szacunkowy czas czytania2minuty, 21Sekundy

Przez bardzo długi okres czasu serwatka była traktowana jako produkt uboczny, do którego nie przywiązywano większej wagi. Zmieniło się to jednak w chwili, w której naukowcy odkryli niezwykle ważne i potrzebne do funkcjonowania ludzkiego organizmu bioelementy, między innymi bardzo dobrze przyswajalne białka. Dlaczego powinniśmy zaprzyjaźnić się z serwatką? O tym będziemy pisać tuż poniżej.

Wartościowy produkt uboczny

Serwatka powstaje w trakcie produkcji serów. Bez znaczenia jest fakt, czy to ser żółty czy biały, serwatka zawsze będzie obecna podczas tego procesu. Istotne jest to, że składnikiem tych serów jest mleko krowie. W zależności od produkcji, uzyskuje się głównie dwa typy serwatki:

  • Serwatka podpuszczkowa, inaczej słodka
  • Serwatka kwasowa

Dzieje się tak dlatego, że mleko krowie zsiada się pod wpływem podpuszczki, specyficznego enzymu trawiennego, a także bakterii kwasu mlekowego. Po upływie określonego czasu na mleku zaczyna się tworzyć wyraźnie odcinająca się od części płynnej część stała. Właśnie to określamy mianem serwatki.

Co wchodzi w skład serwatki?

Serwatka, według najnowszych badań. Jest bardzo dobrym źródłem uzupełniania białek w naszej diecie, ze względu na swój unikatowy skład. Warto zwrócić uwagę na to, że składniki te są w łatwy sposób przyswajane przez nasz organizm i wykorzystywane do procesów budowy czy odżywczych. W serwatce znajdziemy między innymi:

  • Białka, które są podstawowym budulcem każdej komórki naszego ciała. Przeważającą część stanowią albuminy i globuliny. Są to wysokojakościowe białka, które przykuły uwagę naukowców, którzy pochylili się w pracy naukowej nad nimi;
  • Laktoza, która jest idealną pożywką dla flory jelitowej. Jest to cukier naturalnie występujący w mleku;
  • Fosfor
  • Sód
  • Jod
  • Wapń, który przyczynia się do utrzymania prawidłowej struktury kości i jest szczególnie potrzebny dla dzieci w okresie rozwojowym. Jest to zatem naturalny środek zapobiegający powstawaniu krzywicy;
  • Witaminy, które są łatwo rozpuszczalne w wodzie, takie jak witaminy z grupy B: biotyna, kwas pantotenowy

Wykorzystanie serwatki

Ze względu na swoje fenomenalne właściwości odżywcze znalazła szerokie zastosowanie w sporcie. Wielu trenerów zaleca, aby sportowcy przyjmowali zwiększone ilości białka. Serwatka, ze względu na swoje łatwo przyswajalne składniki, zdaje się być rozwiązaniem idealnym.

Serwatka nie tylko dostarcza doskonałej jakości materiałów budulcowych do naszego organizmu, ona też działa zbawiennie wewnątrz niego. Po pierwsze, wspomaga pracę układu pokarmowego, głównie poprzez przyśpieszenie trawienia. Dzięki temu pożegnamy się z uczuciem ociężałości. Ponadto poprzez spożywanie serwatki wzrasta ochronna odporność organizmu.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz