Choroba czyhająca w surowych jajkach!

Salmonella jest to bakteria, a dokładniej chorobotwórcza pałeczka wywołująca choroby zakaźne i zatrucia pokarmowe. Rozmnażająca się w produkcie spożywczym Salmonella nie zmienia w żadnym stopniu jego właściwości organoleptycznych, dlatego też jest uważana za szczególnie niebezpieczną, ponieważ nie widać jej „gołym okiem”. Choroba wywołana przez pałeczki tej bakterii nazywana jest salmonellozą.

Salmonella – objawy zatrucia

Objawy zatrucia pałeczką Salmonelli pojawiają się już około 8 godzin od spożycia zakażonego posiłku. Do najczęściej podawanych objawów zatrucia Salmonellą należą:

Jeśli zauważymy u siebie takie objawy i jednocześnie wiemy, że zjedliśmy potrawę, która mogła zawierać pałeczki omawianej bakterii, należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza, zwłaszcza w przypadku dzieci, które są szczególnie wrażliwe. Zazwyczaj zatrucia udaje się pozbyć poprzez odpowiednie nawodnienie organizmu, podanie węgla i stosowanie ścisłej diety przez kilka dni. W cięższych przypadkach konieczne jest przyjmowanie antybiotyków przez określony czas.

Jak zapobiegać zatruciom pałeczkami Salomonella?

Istnieją sposoby, aby chronić się przed zakażeniem Salmonellą. Do najważniejszych z nich należą:

  • kontrole weterynaryjne zwierząt rzeźnych oraz mięsa,
  • przestrzeganie warunków sanitarno-higienicznych w zakładach produkcji żywności,
  • używanie wody zdatnej do picia,
  • przechowywanie surowego mięsa oraz drobiu w lodówce oraz unikanie stykania się tych produktów z innymi, na przykład warzywami,
  • unikanie mięsa o niewiadomym pochodzeniu,
  • dokładne mycie warzyw i owoców przed spożyciem lub dodaniem do potraw,
  • unikanie ciast z kremem sprzedawanych na różnego rodzaju imprezach plenerowych, zwłaszcza latem,
  • stosowanie odpowiedniej obróbki termicznej żywności – Salmonella jest wrażliwa na działanie wysokich temperatur, dlatego też odpowiednio długie gotowanie potraw chroni przed zachorowaniem,
  • wyparzanie skorupek jaj w gorącej wodzie,
  • dokładne mycie rąk przed jedzeniem oraz przed przystąpieniem do przygotowywania potraw, a także mycie rąk po każdym kontakcie ze zwierzętami, które również mogą być nosicielami Salmonelli,
  • unikanie powtórnego zamrażania żywności, która została już raz rozmrożona, zwłaszcza lodów oraz mięsa

Jeśli jesteśmy zwolennikami deseru znanego jako kogel-mogel, wyjadania surowego ciasta, delikatnie ściętej jajecznicy, tataru lub bardzo krótko gotowanych jaj, musimy tym bardziej mieć się na baczności. Surowe jaja są bowiem najczęstszą przyczyną występowania zatruć salmonellą.

Bibliografia:

  1. Salmonella – przyczyny, objawy, leczenie