Choroba czyhająca w surowych jajkach!
Salmonella jest to bakteria, a dokładniej chorobotwórcza pałeczka wywołująca choroby zakaźne i zatrucia pokarmowe. Rozmnażająca się w produkcie spożywczym Salmonella nie zmienia w żadnym stopniu jego właściwości organoleptycznych, dlatego też jest uważana za szczególnie niebezpieczną, ponieważ nie widać jej „gołym okiem”. Choroba wywołana przez pałeczki tej bakterii nazywana jest salmonellozą.
Salmonella – objawy zatrucia
Objawy zatrucia pałeczką Salmonelli pojawiają się już około 8 godzin od spożycia zakażonego posiłku. Do najczęściej podawanych objawów zatrucia Salmonellą należą:
- silne bóle brzucha,
- wymioty,
- biegunki,
- bóle głowy i mięśni,
- ogólne osłabienie,
- gorączka lub podwyższona temperatura.
Jeśli zauważymy u siebie takie objawy i jednocześnie wiemy, że zjedliśmy potrawę, która mogła zawierać pałeczki omawianej bakterii, należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza, zwłaszcza w przypadku dzieci, które są szczególnie wrażliwe. Zazwyczaj zatrucia udaje się pozbyć poprzez odpowiednie nawodnienie organizmu, podanie węgla i stosowanie ścisłej diety przez kilka dni. W cięższych przypadkach konieczne jest przyjmowanie antybiotyków przez określony czas.
Jak zapobiegać zatruciom pałeczkami Salomonella?
Istnieją sposoby, aby chronić się przed zakażeniem Salmonellą. Do najważniejszych z nich należą:
- kontrole weterynaryjne zwierząt rzeźnych oraz mięsa,
- przestrzeganie warunków sanitarno-higienicznych w zakładach produkcji żywności,
- używanie wody zdatnej do picia,
- przechowywanie surowego mięsa oraz drobiu w lodówce oraz unikanie stykania się tych produktów z innymi, na przykład warzywami,
- unikanie mięsa o niewiadomym pochodzeniu,
- dokładne mycie warzyw i owoców przed spożyciem lub dodaniem do potraw,
- unikanie ciast z kremem sprzedawanych na różnego rodzaju imprezach plenerowych, zwłaszcza latem,
- stosowanie odpowiedniej obróbki termicznej żywności – Salmonella jest wrażliwa na działanie wysokich temperatur, dlatego też odpowiednio długie gotowanie potraw chroni przed zachorowaniem,
- wyparzanie skorupek jaj w gorącej wodzie,
- dokładne mycie rąk przed jedzeniem oraz przed przystąpieniem do przygotowywania potraw, a także mycie rąk po każdym kontakcie ze zwierzętami, które również mogą być nosicielami Salmonelli,
- unikanie powtórnego zamrażania żywności, która została już raz rozmrożona, zwłaszcza lodów oraz mięsa
Jeśli jesteśmy zwolennikami deseru znanego jako kogel-mogel, wyjadania surowego ciasta, delikatnie ściętej jajecznicy, tataru lub bardzo krótko gotowanych jaj, musimy tym bardziej mieć się na baczności. Surowe jaja są bowiem najczęstszą przyczyną występowania zatruć salmonellą.
Bibliografia: