Popularne
Zdroow serwis Serwis o zdrowiu i nie tylko

Olej kokosowy na twarz – dlaczego warto?

Szacunkowy czas czytania3minuty, 18Sekundy

Bardzo popularnym produktem spożywczym używanym do celów kosmetycznych jest olej kokosowy. Podczas, gdy olej rafinowany jest uznawany za jeden z najzdrowszych tłuszczy do smażenia to olej nierafinowany sprawdzi się w kosmetyce. Cena oleju kokosowego to nawet tyko 10 złotych, a można go wykorzystać na wiele sposobów, w tym robiąc domowe zabiegi na twarz jak w SPA. Jednak dzięki temu, że ten składnik jest taki popularny można znaleźć także profesjonalne kosmetyki z olejem kokosowym, a zatem do wyboru jest zrobienie sobie produktu DIY albo kupienie gotowego, co jeszcze bardziej ułatwia jego stosowanie. Ale dlaczego warto nakładać olejek kokosowy na twarz?

Właściwości kosmetyczne oleju kokosowego

Główną zaletą oleju kokosowego jest to, że jest to produkt w 100% naturalny pochodzący z orzecha palmy kokosowej. Może on być oczyszczony – rafinowany lub nie, ale obie wersje produktu będą działać podobnie. A jednocześnie dzięki naturalnemu pochodzeniu i nie przetwarzaniu produktu olej nie traci swoich cennych właściwości. Można go stosować nawet w leczeniu cery trądzikowej czy skóry atopowej, ponieważ jest bezpieczny i nie tylko nie wywołuje podrażnień, ale też nawilża, zatłuszcza i działa przeciwzapalnie.

Wszystko to dzięki zawartości kwasów tłuszczowych, zarówno tych nasyconych jak i nienasyconych. W oleju kokosowym można znaleźć kwasy tłuszczowe takie jak:

  • kwas kaprylowy o właściwościach przeciwgrzybiczych,
  • kwas linolowy, który reguluje wydzielanie sebum,
  • kwas laurynowy o działaniu bakteriobójczym i wzmacniającym,
  • kwas stearynowy, który nawilża,
  • kwas oleinowym odpowiedzialny za nawilżenie i odnowę komórek,
  • kwas mirystynowy zapobiegający utracie wody ze skóry,
  • kwas palmitynowy odbudowujący naturalną barierę ochronną skóry.

A do tego w oleju kokosowym można znaleźć wiele witamin i minerałów. Szczególnie dużo w tym oleju jest witaminy E nazywanej witaminą młodości, ponieważ wykazuje ona silne działanie antyoksydacyjne, czyli niweluje szkodliwe działanie wolnych rodników.  Ponadto w oleju z kokosa występuje sporo witamin z gruby B na przykład B1, B2, B3 i B6, a także witamina K czy minerały jak wapń, magnez, fosfor, żelazo i cynk.

Olej kokosowy na twarz – jak stosować?

Oczywiście przez swoją konsystencję olej kokosowy może być ciężki i pozostawiać ochronną warstwę. Ale mimo to może być stosowany do każdego typu cery i skóry. Świetnie sprawdza się jako składnik bazowy peelingów mechanicznych. Wystarczy do porcji oleju dodać fusy z kawy lub cukier i takim peeelingiem usunąć martwy naskórek z całego ciała, które będzie jednocześnie oczyszczone, ale i wygładzone, a sam olej kokosowy dzięki właściwością regenerującym nie pozostawi na skórze podrażnień.

Olej ten świetnie sprawdzi się w usuwaniu makijażu. Wbrew pozorom to, że zdejmiemy kolorową warstwę makijażu ze skóry nie oznacza, że jest ona czysta. W wielu kosmetykach stosuje się różnego typu silikony, które nie są widoczne gołym okiem, a gdy się na skórze nabudują powodują zapychanie się porów i stany zapalne. Tylko używając oleju lub silnego detergentu można taki silikon zmyć ze skóry, a olej kokosowy nie tylko zmyje makijaż, ale też oczyści ją z bakterii i wirusów, ponieważ ma działanie anty na oba typy drobnoustrojów.

Ten produkt może też zastąpić maseczkę nawilżającą do twarzy, a nawet do ust. Można go nałożyć grubszą warstwą na 15 minut, a potem nadmiar zetrzeć, albo nałożyć zamiast kremu na noc. Świetnie sprawdzi się też zimą jako krem ochronny na dzień czy balsam do ust. A latem jako krem z filtrem, ponieważ w oleju kokosowym naturalnie występuję filtr UV w wysokości SPF 4.

Więcej na stronie: https://pieknojestwtobie.com/olej-kokosowy-stosowany-w-pielegnacji-twarzy/

Brak komentarzy

Dodaj komentarz