Właściwości zdrowotne selera naciowego

Seler naciowy, jest warzywem z rodziny roślin o nazwie selerowate. Korzyści selera zaczynają się od tego, że jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy i korzystnych enzymów, a także witamin i minerałów, takich jak witamina K, witamina C, potas, kwas foliowy i witamina B6.

Właściwości zdrowotne selera naciowego

Podawany przez wieki, jako lek przeciwnadciśnieniowy w medycynie ludowej, nadal wykazuje, że istnieje wiele korzyści sercowo-naczyniowych. W ostatnich badaniach farmakologicznych seler wykazuje działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, które pomagają poprawić ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, a także zapobiegać chorobom serca.

Seler dostarcza także błonnik dietetyczny, co zwiększa trawienie i utratę wagi. Ponadto wysoki odsetek wody i elektrolitów selera może zapobiec odwodnieniu, a specjalne związki pomagają selerowi naciowemu działać, jako środek moczopędny i zmniejszać wzdęcia. Jako dostawca flawonoidów antyoksydacyjnych i składników odżywczych polifenoli, inne znaczące korzyści selera obejmują jego zdolność do poprawy zdrowia wątroby, skóry, oczu i zdrowia poznawczego.

Korzyści ze spożywania selera naciowego

Większość ludzi decyduje się jeść łodygi selera, ale liście i nasiona selera są również jadalne i korzystne. Na przykład liście selera stanowią doskonały dodatek do frytek i zup.

Nasiona selera, które występują w postaci pełnej, w formie ekstraktu lub zmielone mają same w sobie imponujące korzyści zdrowotne, ponieważ pomagają obniżyć stany zapalne i zwalczać infekcje bakteryjne. W niektórych częściach świata seler jest uprawiany przede wszystkim ze względu na korzystne nasiona, które w rzeczywistości są bardzo małym rodzajem owoców. Nasiona selera są powszechnie stosowane, jako przyprawa, gdy są rozgniatane i zawierają specjalny oleisty związek zwany apiolem, który jest stosowany, jako środek aromatyzujący i do wielu zastosowań leczniczych.

Najlepsze korzyści zdrowotne selera naciowego

Pomaga obniżyć wysoki poziom cholesterolu

Korzyści selera naciowego obejmują jego obniżającą poziom cholesterolu moc, która czyni go przydatnym do poprawy lub utrzymania zdrowia serca. Seler zawiera unikalny związek o nazwie 3-n-butyloftalid (BuPh), o którym wcześniej informowano, że ma działanie obniżające poziom lipidów, ale naukowcy uważają, że seler ma wiele innych korzystnych związków, które wciąż pojawiają się w badaniach.

Obniża stan zapalny

Seler naciowy zawiera przeciwutleniacze i polisacharydy, które znane są, jako środki przeciwzapalne, zwłaszcza przeciwutleniacze flawonoidowe i polifenolowe. Wspierają one ogólny stan zdrowia, zwłaszcza, gdy się starzeje, poprzez zwalczanie uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki (lub stres oksydacyjny), które mogą prowadzić do stanu zapalnego. Zapalenie jest często przyczyna chorób przewlekłych, takich jak rak, choroby serca, zapalenie stawów i wiele innych.

Pomaga zapobiegać lub leczyć wysokie ciśnienie krwi

Ekstrakty z nasion selera mają właściwości przeciw nadciśnieniu, które pomagają obniżyć wysokie ciśnienie krwi, jeden z ważnych czynników ryzyka choroby wieńcowej, która jest największą przyczyną zgonów w krajach uprzemysłowionych. Korzyści z nasion selera obejmują potencjalnie pomoc w kontrolowaniu przewlekłego podwyższonego ciśnienia krwi. Zalety selera obniżające ciśnienie krwi pochodzą z jego nasion, które zawierają heksanowe, metanolowe i wodno-etanolowe ekstrakty, które poprawiają krążenie, obniżają stan zapalny i pomagają kontrolować ciśnienie krwi.

Pomaga zapobiegać wrzodom

Seler naciowy może pomóc w zapobieganiu lub zmniejszeniu powstawania bolesnych owrzodzeń. Seler zawiera specjalny rodzaj ekstraktu etanolowego, który jest użyteczny w ochronie wyściółki przewodu pokarmowego przed owrzodzeniami. Ekstrakt z selera ma zdolność istotnego uzupełniania zubożonych poziomów śluzu żołądkowego, które są potrzebne w wyściółce żołądka, aby zapobiec powstawaniu małych dziur i otworów.

Korzystny dla utraty wagi

Seler ma wyjątkowo niską kaloryczność i może być cennym pokarmem, który pomaga schudnąć, ponieważ jest w stanie dostarczyć ważnych składników odżywczych i pomóc w regulacji metabolizmu lipidów (tłuszczów). Jedną z głównych zalet selera jest to, że jest on tak bogaty w składniki odżywcze, co oznacza, że dostarcza antyoksydanty, elektrolity, witaminy i minerały, takie jak witamina C, witaminy z grupy B i potas – wszystkie z niewielką ilością kalorii.

Pomaga zapobiegać infekcjom dróg moczowych

Ponieważ seler pomaga zredukować kwas moczowy i stymuluje produkcję moczu, jest korzystny w zwalczaniu infekcji bakteryjnych w obrębie przewodu pokarmowego i narządów rozrodczych. Podobnie jak żurawiny, które są znane z walki z zakażeniami dróg moczowych seler może pomóc w zapobieganiu zaburzeniom pęcherza, problemom z nerkami, a być może nawet torbiele narządów rozrodczych.