Syrop z cebuli – naturalny sposób na przeziębienie

Jesień i zima to czas, w którym szczególni narażeni jesteśmy na działanie wirusów i bakterii. Walka z nimi nie jest łatwa, a zażywanie wszelkich środków farmaceutycznych, często nie przynosi pożądanych skutków. Na szczęście istnieją jeszcze domowe sposoby, których zbawienne działanie chwaliły nasze prababcie. Syrop z cebuli to niezwykła dawka witaminy C, która nie tylko pomaga nam zwalczyć objawy przeziębienia, ale również skutecznie wzmacnia naszą odporność.

Syrop z cebuli – działanie

Od wielu pokoleń syrop przygotowywany z cebuli znany jest jako skuteczny środek antybakteryjny i wzmacniający. Niniejsza substancja zawiera bowiem wiele składników odżywczych i witamin, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. W składzie syropu z cebuli znajdziemy między innymi takie składniki jak: potas, magnez, wapń oraz witaminy C, B, A i E. Sok z cebuli uważany jest również za naturalny antybiotyk oraz substancję, która w znacznym stopniu przyspiesza proces gojenia się ran. Dodatkowo, niniejszy syrop pomaga nam w walce z dokuczliwym kaszlem oraz innymi objawami zapalenia górnych dróg oddechowych (np. zapalenie zatok, krtani, oskrzeli). Ponadto, wiele osób potwierdza jego skuteczne działanie przy wspomaganiu leczenia chorób bakteryjnych takich jak angina, czy zapalenie migdałków. W przypadku tych chorób należy jednak pamiętać o niezbędnej konsultacji z lekarzem pierwszego kontaktu, ponieważ w przypadku chorób o podłożu bakteryjnym, często niezbędnym okazuje się być stosowanie antybiotyku. W przeciwnym razie, mogą pojawić się poważne powikłania, które mogą doprowadzić do takich chorób jak zapalenie mięśnia sercowego.

Syrop z cebuli – sposób przygotowania

Sposób przygotowania niniejszej mikstury jest bardzo prosty. Wystarczy zapoznać się z poniższą instrukcja i kupić odpowiednie składniki, a gotowy syrop będziesz mógł zażyć już dziś.

SKŁADNIKI NIEZBĘDNE DO PRZYGOTOWANIA SYROPU Z CEBULI

  • 3-4 dorodne cebule;
  • cukier;
  • czosnek.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SYROPU Z CEBULI

  • Krok 1 – przygotowane cebule obierze ze skórki i pokrój w cienkie plasterki.
  • Krok 2 – ułóż pokrojoną w plastry cebulę na dnie specjalnie przygotowanego słoika.
  • Krok 3 – zasyp cebulę dużą ilością cukru (około 10 łyżeczek).
  • Krok 4 – zakręć słoik i odstaw go do momentu, aż cebula zacznie puszczać sok.
  • Krok 5 – po upływie około dwóch godzin powstały syrop przelej przez sterylną gazę do pojemnika, w którym masz zamiar go przechowywać (najlepiej szklanego).
  • Krok 6 – dodaj kilka rozgniecionych ząbków czosnku, który wzmocni działanie niniejszej mikstury.