Najlepsze oparte na dowodach korzyści zdrowotne kurkumy

Kurkuma może być najskuteczniejszym suplementem diety. Wiele badań, wykazuje, że ma ona duże zalety dla ciała i mózgu. Kurkuma to jasnożółto-pomarańczowa przyprawa powszechnie używana w curry i sosach. Pochodzi z korzenia kurkumy. Przyprawa od tysięcy lat wykorzystywana jest w celach leczniczych, przeciwutleniających i przeciwzapalnych.

Oto najlepsze oparte na dowodach korzyści zdrowotne kurkumy

Kurkuma zawiera bioaktywne związki o dużych właściwościach leczniczych

Kurkuma to przyprawa, która nadaje curry jej żółty kolor. Jest stosowana w Indiach od tysięcy lat, jako przyprawa i zioło lecznicze. Ostatnio nauka zaczęła wspierać to, co Indianie znali od dawna … to naprawdę zawiera związki o właściwościach leczniczych. Te związki nazywane są kurkuminoidami, z których najważniejszym jest kurkumina. Ma silne działanie przeciwzapalne i jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. Kurkumina jest również rozpuszczalna w tłuszczach, więc dobrze jest przyjmować ją z tłustym posiłkiem.

Kurkuma jest naturalnym związkiem przeciwzapalnym

Zapalenie jest niezwykle ważne. Pomaga organizmowi walczyć z obcymi najeźdźcami, a także odgrywa rolę w naprawianiu szkód. Bez zapalenia patogeny, takie jak bakterie, mogłyby z łatwością przejąć ciała i doprowadzić do śmierci. Chociaż ostre (krótkotrwałe) zapalenie jest korzystne, może stać się poważnym problemem, gdy jest przewlekły (długotrwale) i niewłaściwie stosowany przeciwko własnym tkankom.

Uważa się obecnie, że przewlekłe zapalenie o niskim poziomie odgrywa główną rolę w prawie każdej przewlekłej, zachodniej chorobie. Obejmuje to choroby serca, raka, zespół metaboliczny, chorobę Alzheimera i różne choroby zwyrodnieniowe. Dlatego wszystko, co może pomóc w walce z przewlekłym stanem zapalnym, ma potencjalne znaczenie w zapobieganiu, a nawet leczeniu tych chorób. Okazuje się, że kurkuma jest silnie przeciwzapalna, jest tak silna, że pasuje do skuteczności niektórych leków przeciwzapalnych.

Kurkuma znacznie zwiększa zdolność antyoksydacyjną organizmu

Uszkodzenia oksydacyjne są uważane za jeden z mechanizmów starzenia się i wielu chorób. Obejmuje wolne rodniki, wysoce reaktywne cząsteczki z niesparowanymi elektronami. Wolne rodniki mają tendencję do reagowania z ważnymi substancjami organicznymi, takimi jak kwasy tłuszczowe, białka lub DNA.

Głównym powodem, dla którego przeciwutleniacze są tak korzystne, jest to, że chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Kurkumina okazuje się być silnym przeciwutleniaczem, który może zneutralizować wolne rodniki ze względu na swoją strukturę chemiczną. Ale kurkum również zwiększa aktywność własnych enzymów antyoksydacyjnych.

Kurkuma zwiększa czynnik neurotroficzny pochodzenia mózgowego, związany z poprawą funkcji mózgu i niższym ryzykiem chorób mózgu

Dawniej uważano, że neurony nie były w stanie dzielić się i mnożyć po wczesnym dzieciństwie. Jednak obecnie wiadomo, że tak się dzieje. Neurony są zdolne do tworzenia nowych połączeń, ale w niektórych obszarach mózgu mogą również się rozmnażać i zwiększać liczbę. Jednym z głównych czynników tego procesu jest czynnik neurotropowy pochodzenia mózgowego, który jest rodzajem hormonu wzrostu funkcjonującego w mózgu.

Wiele typowych zaburzeń mózgu wiąże się ze zmniejszonym poziomem tego hormonu. Obejmuje to depresję i chorobę Alzheimera. Kurkuma może być skuteczna w opóźnianiu lub odwracaniu wielu chorób mózgu i związanego z wiekiem zmniejszania się funkcji mózgu.

Kurkuma prowadzi do różnych ulepszeń, które powinny zmniejszyć ryzyko chorób serca

Choroba serca jest największym zabójcą na świecie. Okazuje się, że choroby serca są niezwykle skomplikowane i istnieją różne rzeczy, które się do tego przyczyniają. Kurkuma może pomóc w odwróceniu wielu kroków w procesie choroby serca.

Być może główną korzyścią kurkumy, jeśli chodzi o choroby serca, jest poprawa funkcji śródbłonka, którym jest wyściółka naczyń krwionośnych. Powszechnie wiadomo, że dysfunkcja śródbłonka jest główną przyczyną chorób serca i wiąże się z niezdolnością śródbłonka do regulowania ciśnienia krwi, krzepnięcia krwi i różnych innych czynników.