Modny i zdrowy jarmuż, czyli „superfoods”

Jarmuż, ostatnio stał się bardzo popularny wśród osób, które zapragnęły być fit. Czy faktycznie tak jak modny to i tak zdrowy jest jarmuż? Odpowiemy co to jest jarmuż oraz jakie ma właściwości? Dlatego jeśli myślisz o zmianie diety i zdrowym odżywianiu, potrzebujesz większej ilości energii w swoim organizmie, albo chcesz po prostu się oczyścić z toksyn – to koniecznie przeczytaj ten tekst.

Jarmuż? Co to jest?

Jarmuż to roślina, która należy do rodziny kapustowatych. Czasami jarmuż nazywany jest inaczej kapustą bezgłową. Roślina ta stała się bardzo sławna wśród amatorów zdrowego odżywiania. Mimo, że wydaje się modny i trochę egzotycznym warzywem, to na europejskich talerzach bywał prawdopodobnie już w średniowieczu. Jarmuż współcześnie zaliczany jest (podobnie, tak jak borówka amerykańska lub brokuł) do tak zwanego  „superfoods”, czyli żywności, która nie tylko odżywia, ale także wspomaga nasz organizm w walce z niektórymi dolegliwościami. Ponadto superfoods może działać leczniczo na niektóre chorobowe przypadłości. W pięknych pierzastych i zielonych lub fioletowych liściach jarmużu można odkryć prawdziwe źródło cennych dla zdrowia właściwości.

Jarmuż z czego go znamy?

Jarmuż słynie przede wszystkim z tego, że posiada dużą zawartości witaminy K, a dokładniej K1. W organizmie odpowiedzialna jest witamina ta za  prawidłowy przebieg procesów krzepnięcia krwi, a także za zapobieganie krwawieniom wewnętrznym. Niedobór witaminy K1 jest bardzo szkodliwy dla noworodków i niemowląt. Brak tej witaminy może być przyczyną niebezpiecznego krwawienia z przewodu pokarmowego oraz niebezpiecznej dla życia choroby krwotocznej. Dzieciom lepiej nie podawać jarmużu, ale przyda się on wszystkim dorosłym osobą, które mają problemy z krzepliwością krwi albo gojeniem się ran. Inną z zalet tego warzywa jest duża zawartość łatwo przyswajalnego wapnia i żelaza. Kolejnym atutem jarmużu jest posiadanie tak jak w przypadku brokułów czy kiełkach brokułowych  substancji sulforafanu, który według nowych badań wykazuje, że spełnia on stosunkowo pewną rolę w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych. Ponadto wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Podsumowując jarmuż to substancje odżywcze i witaminy takie jak:

  • witamina K1
  • witamina C
  • wapń i żelazo
  • substancja suloforafanu

Wszystkie te substancje wspomagają ogranizm, zapobiegając krwawieniu i przyspieszając gojenie się ran oraz nawet pomagają w profilaktyce i walce w leczeniu chorób nowotworowych. Wykazują również właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Jarmuż = antyoksydant, czyli witamina C w akcji!

Spożywanie jarmuż warto rozpocząć o takiej porze roku jak jesień i zima (to sezon na jarmuż). Dlaczego właśnie wtedy mamy włączyć go do naszej diety? Ze względu na odporność, ponieważ jarmuż zawiera sporą ilość witaminy C, która oprócz poprawy pracy układu immunologicznego jest także silnym antyoksydantem, który chroni przed działaniem wolnych rodników (powodujących szybsze starzenie się naszego organizmu). Witamina C pomaga, także w procesach takich jak gojenie się ran oraz oparzeń oraz utrzymaniu zdrowych dziąseł i prawidłowego ciśnienia tętniczego.