Mięta pieprzowa

Wszystkim znany jest charakterystyczny zapach mięty pieprzowej. To cenne zioło ma wiele właściwości, a jego zastosowanie nie ogranicza się tylko do sporządzania herbatek na dolegliwości żołądkowe. Cenne składniki mięty pieprzowej wykorzystywane są również w przemyśle chemicznym, perfumeryjnym, farmaceutycznym, spożywczym (m.in. do wyrobu słodyczy) oraz tytoniowym.

Uprawa mięty pieprzowej.

Mięta pieprzowa uprawiana jest obecnie na terenie całego świata jako roślina lecznicza oraz przyprawowa. Natomiast na obszarach Polski uprawiana jest głównie odmiana angielska tzw. czarna mięta pieprzowa. Powstała ona jako skrzyżowanie kilku gatunków mięt rosnących dziko w Anglii. Mięta pieprzowa jest bardzo łatwa w uprawie. Najlepiej rośnie na glebach bogatych w wapń, próchniczych, przepuszczalnych i dobrze nawilgoconych. Mięte pieprzową uprawia się wyłącznie z sadzonek rozłogowych lub sadzonek zielnych, które, są ukorzenionymi młodymi pędami. Na rozmnażanie rośliny z sadzonek zielnych najlepszym terminem jest przełom maja i czerwca. Choć mięta pieprzowa najlepiej rośnie w gruncie, można ją również uprawiać w skrzynce na balkonie lub parapecie.

Mięta pieprzowa a ciąża.

Mięta pieprzowa w okresie ciąży skutecznie przeciwdziała porannym mdłościom czy wzdęciom. Dzięki małej zawartości kofeiny, mięta może zastąpić kawę, która nie jest zalecana w okresie ciąży.

Zastosowanie mięty pieprzowej.

Wewnętrznie mięta pieprzowa ma zastosowanie jako napary i wyciągi alkoholowe stosowane przy zaburzeniach trawienia, braku łaknienia, nudnościach, nieżycie żołądka, wzdęciach i stanach skurczowych przewodu pokarmowego. Natomiast w postaci olejku, mięta pieprzowa znalazła zastosowanie w medycynie jako środek do płukania jamy ustnej i gardła oraz do przemywania stanów zapalnych skóry w celu złagodzenia objawów. Olejek mięty pieprzowej ma również zastosowanie w kuchni i w kosmetyce.

Występowanie mięty pieprzowej.

Mięta pieprzowa obecnie występuje na wszystkich kontynentach.

Nalewka z mięty pieprzowej.

Nalewka z mięty pieprzowej jest pomocna przy występowaniu wzdęć i niestrawności oraz skurczy przewodu pokarmowego. Ma również łagodne działanie uspokajające. Nalewkę z mięty pieprzowej przygotowujemy z jednej łyżki świeżych posiekanych liści mięty i zalewamy 500 ml spirytusu, odstawiając w przyciemnione miejsce na okres jednego tygodnia. Po upływie tygodnia odcedzamy wyciąg alkoholowy i dodajemy do niego syrop, który uzyskujemy z 200 ml wody i 20 dag cukru. Nalewkę z mięty pieprzowej odstawiamy na miesiąc.

Przyprawa z mięty pieprzowej.

Mięta pieprzowa jest doskonałą przyprawą stosowaną do mięs, sałatek owocowych, sosów, octów, pierogów z serem, zup, farszów i warzyw.

Mięta pieprzowa – sklep.

Miętę pieprzową powinniśmy dostać praktycznie w każdym sklepie zielarskim jak również w większości aptek.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Leczenie ziołami. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>